De spiegel van de James Webb Space Telescope (JWST) is nog niet uitgelijnd, maar we kregen vandaag toch alvast de eerste beelden te zien. De vangst van de eerste fotonen met de JWST is een feit. Het gaat om een ster, waar de telescoop op gericht is om de 18 segmenten van de primaire spiegel zeer precies uit te kunnen lijnen. Het beeld is nog niet spectaculair, maar voor scherpe foto’s van sterrenstelsels, nevels en planeten zullen we tot juni moeten wachten. De opname werd gemaakt met het NIRCam instrument.

18 keer dezelfde ster. De omlijnde versies van de ster, zijn de versies die gereflecteerd werden door de “vleugels” van de primaire spiegel. Die vleugels ontvouwden zich vorige maand met succes. (Foto: NASA)

De James Webb Space Telescope zal de komende maanden zich blijven richten op deze ene ster, HD 84406. Daarbij worden de segmenten zo afgesteld dat deze ster uiteindelijk maar 1 keer voor komt in het beeld en perfect scherp is. Ook is de telescoop nog niet afgekoeld tot zijn uiteindelijke beoogde temperatuur. Daarom laten de beelden van het NIRCam instrument nog wat artefacten zien, die straks bij een temperatuur van 37 kelvin (-236 graden Celsius) veel minder te zien zullen zijn.

De telescoop maakte ook een “selfie” van zichzelf met een speciale lens voor technische doeleinden. Op de foto is een verlicht segment te zien. Dit segment ving het licht van een heldere ster.

Selfie van de primaire spiegel, gemaakt met een lens voor technische doeleinden. (Foto: NASA)

Bronnen:

https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/Webb/Photons_received_Webb_sees_its_first_star_18_times

https://spaceflightnow.com/2022/02/11/engineers-pleased-with-webbs-progress-as-mirror-alignment-gets-underway/

Coverafbeelding: NASA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *