Deze week meldde NASA dat de James Webb Space Telescope helemaal uitgelijnd is. Elk van de 18 segmenten in de primaire spiegel van de James Webb hebben 7 kleine motoren (actuatoren genoemd), die de segmenten met een nauwkeurigheid van 10 nanometer kunnen positioneren. Het proces om die af te stellen is nu klaar en de telescoop is helemaal in focus. De fijne afstemming blijkt boven verwachting gelukt te zijn.

De foto van de ster 2MASS J17554042+6551277 door de James Webb Space Telescope (foto: NASA/STScI)

De ruimtetelescoop leverde zijn eerste scherpe foto, met het NIRCam instrument. In eerste instantie lijkt het beeld vrij saai. We kijken naar 2MASS J17554042+6551277, een 11de magnitude ster, 2000 lichtjaar hier vandaan. Deze ster is gebruikt als calibratie doelwit. Maar achter deze ster zien we allerlei sterrenstelsels die nog nooit in zoveel detail in beeld zijn gebracht.

Het NIRCam (Near Infrared Camera) is nu helemaal afgesteld. Het JWST team zal in de komende zes weken ook de andere instrumenten uitlijnen. Daarna worden de laatste uitlijningsfouten uit de telescoop gehaald en kunnen de eerste wetenschappelijke opnamen beginnen.

Bronnen:

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-s-webb-reaches-alignment-milestone-optics-working-successfully

Coverafbeelding: NASA/STScI.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *