Het is niet de eerste keer dat er een mogelijke maan bij een exoplaneet gevonden is. Zekerheid dat de exoplaneet Kepler-1708 b een maan heeft is het nog niet, maar er is een redelijke kans. De vondst werd gedaan bij onderzoek naar gegevens van 70 “koele Jupiters” die eerder gevonden zijn met de Kepler telescoop. Een ervan, Kepler-1708 b draait op 1,6 astronomische eenheden (1,6 keer de afstand Aarde-zon) van zijn ster. Daarmee ligt de planeet, en maan, in de “leefbare zone” van zijn ster.

De lichtcurve van Kepler-1708-b en zijn exomaan. Het valt niet mee om een exomaan aan te tonen. Het ligt op de grens van de detectiemogelijkheden. (Afbeelding: David Kipping et al.)

De exomaan, Kepler-1708 b-i, zou 2,6 keer de diameter van de Aarde zijn. Dat is vrij groot, maar zoals het gaat met dit soort ontdekkingen: je vindt de grootste het eerst. Kepler-1708 b-i draait op 12 keer de straal van de planeet om zijn planeet. Extra opnamen met de Hubble Space Telescope, James Webb Space Telescope of the Europese exoplaneten telescoop PLATO (lancering 2026) zouden de vondst kunnen bevestigen.

Een ander voorbeeld van een mogelijke exomaan is de maan of dubbel-planeet bij Kepler-1625b. Deze werd al onderzocht met Hubble, maar kon niet bevestigd worden. Ook werden met de ALMA telescoop in Chili banen in stofschijven rond planeten gevonden, die manen zouden kunnen hebben. En er zijn detecties gedaan van natrium rond exoplaneten die afkomstig zou kunnen zijn van een vulkanisch actieve maan, zoals Io bij Jupiter.

Bronnen:

https://www.nature.com/articles/s41550-021-01539-1

Coverafbeelding: Helena Valenzuela Widerström

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *