De eerste foto’s van Perseverance zijn inmiddels binnengekomen. Zo was er deze foto van Perseverance, terwijl de nylon koorden vanuit de sky crane nog aan de rover hangen. De rover heeft dan net de grond aangeraakt. Dit is een frame van een landingsvideo die binnenkort uit komt. Er zal ook geluid bij zijn.

dd

Niet minder indrukwekkend is deze foto van Perseverance terwijl die nog aan de parachute hangt. De foto werd gemaakt door de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), die 700 km verderop in een baan rond Mars langs vloog. MRO maakte een vergelijkbare foto van de landing van de Curiosity rover in 2012. Wat niet wil zeggen dat het maken van dit soort foto’s een makkie is. MRO kwam met een snelheid van 3 km per uur over en de camera moest tegelijkertijd de lander in beeld zien te krijgen die op een hoogte van 13 tot 9 km hoogte omlaag kwam met een snelheid van rond de 1500 km per uur. En dan moet de foto natuurlijk ook nog scherp zijn, dus niet bewogen. Een hele uitdaging, maar het is het MRO team weer gelukt.

Op een van de eerste kleurenfoto’s is een van de wielen van Perseverance te zien. Het ontwerp ervan is sinds de ervaringen met de Curiosity rover aangepast, zodat scherp gesteente er minder makkelijk gaten in slaan. De rotsen op deze foto hebben zelf opvallen veel gaten. Hoe dat is gebeurd wordt ongetwijfeld nader onderzocht.

Bronnen:

https://www.nasa.gov/perseverance/images

https://www.jpl.nasa.gov/news/press_kits/mars_2020/landing/

Foto’s: NASA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *