Het was nagelbijten, maar het Jet Propulsion Laboratory kreeg het weer voor elkaar: de Perseverance rover landde om 21:55 (Nederlandse tijd) veilig in de Jezero krater op Mars. NASA’s nieuwste Mars rover kan aan de zoektocht naar voormalig leven op Mars beginnen.

Met het nieuwe navigatiesysteem tijdens de landing, Terrain-Relative Navigation, wist de rover keurig binnen de 7,7 bij 6,6 km grote landingsellips terecht te komen. Dit navigatiesysteem functioneert als een soort automatische piloot die aan de hand van beelden kan zien of de rover op de juiste plaats landt. Perseverance landde niet ver van de sporen van een rivierendelta waar het onderzoek naar moet gaan doen. Het systeem heeft dus keurig gewerkt.

Vrij snel na de landing kwamen de eerste beelden van de Hazardcam binnen, de camera’s die de computersystemen van de rover straks gaat gebruiken om obstakels onderweg te omzeilen.

Felicitaties kwamen er onder andere van de bemanning van ruimtestation ISS:

Bronnen:

https://www.nasa.gov/press-release/touchdown-nasas-mars-perseverance-rover-safely-lands-on-red-planet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *