Terwijl we wachten op de eerste resultaten van de monsters die Hayabusa 2 mee nam van de asteroïde Ryugu, werden deze week nieuwe bevindingen gepubliceerd op basis van de monsters van de eerste Hayabusa missie. Die missie leverde in 2010 niets meer op dan 1500 minieme stofdeeltjes, maar nog altijd worden in geavanceerde laboratoria interessante bevindingen daaraan gedaan.

Zo werd in Royal Holloway, een universiteit in London, een deeltje van Itokawa uitgebreid onderzocht. Het deeltje met de bijnaam “Amazon” is slechts 30 micrometer groot. Dat is kleiner dan de diameter van een haar. Maar toch lukte het om interessante gegevens daaraan te ontfutselen.

Met röntgen spectroscopie en met een Raman spectrometer is achterhaald dat er organische stoffen met grafiet en polyaromatische organische verbindingen in de structuur op het oppervlak van het stofdeeltje zitten. Polyaromatische stoffen zijn organische stoffen met meerdere benzeenringen. Ze worden ook gevonden in sterrenstof. In dit geval waren deze organische stoffen duidelijk van afkomstig van buiten de Aarde.

Verder onderzoek toonde ook aan dat een deel van de organische stoffen in het verleden verhit zijn geweest tot 600 graden. Mogelijk is de asteroïde ooit veel dichter langs de zon gepasseerd. Maar vlak erbij op het deeltje waren ook organische stoffen die niet verhit zijn geweest. Die zijn kennelijk later op het oppervlak gevallen.

Volgens de onderzoekers is de asteroïde ooit verhit geweest toen het dichter bij de zon kwam. Daarbij is heeft water uit de structuur van de organische stoffen verloren. We weten van onderzoek aan andere deeltjes van Itokawa dat het moederobject waaruit Itokawa ontstaan is, een catastrofale inslag gehad heeft. Daarna zijn de organische stoffen weer gerehydrateerd.

Met andere woorden: de organische stoffen op asteroïden ondergaan in hun bestaan diverse veranderingen. En er landen ook nieuwe organische stoffen. Het is duidelijk dat dit S-type asteroïden organische stoffen op Aarde gebracht zou kunnen hebben.

Bronnen:

https://www.sciencealert.com/a-single-grain-of-asteroid-dust-hints-at-an-exciting-story-of-life-s-origins-in-space

https://phys.org/news/2021-03-materials-essential-life-earth-surface.html

Wetenschappelijke artikel: https://www.nature.com/articles/s41598-021-84517-x#Sec9

Foto’s: Foto’s: JAXA, Q. H. S. Chan, A. Stephant, I. A. Franchi, X. Zhao, R. Brunetto, Y. Kebukawa, T. Noguchi, D. Johnson, M. C. Price, K. H. Harriss, M. E. Zolensky & M. M. Grady

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *