Gisteravond schoot een vuurbal hoog door de lucht boven Australië. Het was de capsule van Hayabusa 2 met monsters van de asteroïde Ryugu. Om 18:54 landde deze capsule veilig aan een parachute in de Woomera Test Range.

Een foto van de reentry van de capsule. (Het tweede spoor zou de Hayabusa 2 sonde kunnen zijn, die niet door de atmosfeer vloog.

De reentry werd gefilmd vanaf verschillende locaties, waaronder ruimtestation ISS.

De capsule werd opgespoord met een helicopter. De parachute was in een struik geraakt, waardoor hij netjes op zijn plek was gebleven. Omdat de capsule los gemaakt werd van het moederschip met pyrotechniek, werd de capsule pas bij daglicht benaderd door mannen in speciale pakken, voor het geval dat er nog explosieven actief waren.

Mannen in speciale pakken benaderen de capsule (foto JAXA)

Nadat vast gesteld was dat de capsule veilig mee kon, is hij gebracht naar een speciale faciliteit in Australië, de Quick Look Facility.

De capsule (in de doos) wordt weggedragen van de landingsplaats. (foto JAXA)

De capsule is inmiddels helemaal gereinigd, zodat hij opengemaakt kan worden. In tegenstelling wat ik in mijn vorige blogpost had geschreven wordt in de capsule al in die Quick Look Facility geopend. Dus we krijgen al morgen te zien of en hoeveel monster Hayabusa 2 verzameld heeft. Men brengt de monsters binnen 100 uur in een speciale stikstofatmosfeer, zodat er geen chemische reacties kunnen plaats vinden die de monsters veranderen. Daarna pas worden de monsters door gevlogen naar Sagamihara in Japan..

In de persconferentie werden meerdere video’s van de reentry en foto’s van de landing gedeeld.

De Hayabusa 2 ruimtesonde maakte op tijd een burn, wat zijn baan zodanig wijzigde dat het niet verbrandde in de atmosfeer, maar door kan vliegen om twee andere asteroïden te bezoeken.

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *