Het is een drukke week in de ruimte. De Chinese Chang’e 5 deed een succesvolle bemonstering van de maan en de opstijgmodule is inmiddels in een baan rond de maan. Vanavond moet de koppeling van de opstijgmodule met de orbiter plaats vinden. Maar Chang’e 5 is niet de enige missie die monsters van een ander hemellichaam naar Aarde gaat brengen. De Japanse Hayabusa 2 missie is onderweg met monsters van de asteroïde Ryugu en de capsule met die monsters moet vanavond rond 18:45 landen in de woestijn bij Woomera in Australië.

Vanacht werd de capsule met de monsters losgekoppeld van de ruimtesonde. Om 18:15 zal de capsule de atmosfeer in duiken, waarbij het temperaturen van 3000 graden zal ondergaan. De Hayabusa 2 sonde zelf zal de atmosfeer ontwijken, zodat deze nog ingezet kan worden voor nieuwe missies.

JAXA medewerkers zijn al ter plaatse in Australië. De antenne is bedoeld om de capsule te localiseren. (foto: JAXA)

De Japanse ruimtevaartorganisatie heeft een live stream, waar de reentry en berging van de capsule gevolgd kan worden. Er zijn ongeveer 100 JAXA medewerkers in Australië om de capsule op te pikken na landing. Na landing wordt de capsule naar Sagamihara in Japan gebracht. Daar wordt de capsule onder vacuum geopend. Sommige monsters worden meteen geanalyseerd. Andere delen worden opgeslagen voor latere analyse. En er zullen ook monsters naar laboratoria elders in de wereld verstuurd worden.

De live stream op Youtube zal om 18:00 beginnen.

Het materiaal van de asteroïde Ryugu zal voor de wetenschap enorm interessant zijn. Het is nu al duidelijk dat Ryugu afstamt van het begin van het zonnestelsel. Ryugu is waarschijnlijk gevormd uit een oorspronkelijke protoplaneet die een catastrofale botsing mee gemaakt heeft. In laboratoria kunnen we straks met veel meer precisie vast stellen wat er gebeurd is in die tijd dat ons zonnestelsel vormde.

De Hayabusa 2 sonde zal door vliegen naar twee andere asteroïden. In juli 2026 vliegt het met hoge snelheid langs de asteroïde 2001 CC21. Na twee flyby’s langs Aarde in 2027 en 2028 zal Hayabusa 2 in juli 2031 aankomen bij 1998 KY26. Dit is een 30 meter grote asteroïde die in 1998 op anderhalf keer de afstand Aarde-maan langs de Aarde vloog. Het plan is om er een zogenaamde target marker op af te zetten en dan met Hayabusa 2 een touch down uit te voeren. Zo komen we meer te weten over dergelijke asteroïden die onze Aarde mogelijk kunnen raken.

Een video over de vervolgmissie van Hayabusa 2 is hier te zien:
http://www.hayabusa2.jaxa.jp/en/galleries/othermovie/pages/ext_mission_en.html

Bronnen:

Een Google doc van JAXA over Hayabusa 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *