Vannacht vloog de Europees-Japanse BepiColombo missie voor het eerst langs Mercurius. Het is de eerste van 6 flyby’s langs de de planeet, voordat BepiColombo op 5 december 2025 in een baan om Mercurius komt. Tijdens de passage, op slechts 199 km, werden al de eerste wetenschappelijke metingen gedaan. Met het maken van foto’s werd 5 minuten gewacht na de passage, omdat toen pas het verlichte deel in beeld kwam. De foto’s werden gemaakt met twee van de drie navigatiecamera’s.

Een foto van Mercurius, gemaakt door een van BepiColombo’s navigatiecamera’s. In beeld voor Mercurius zit de antenne van de ruimtesonde. (Foto: ESA)

BepiColombo heeft een camerasysteem, SIMBIO-SYS genaamd, waarvan de hoge resolutiecamera het oppervlak straks met een maximale resolutie van 5 meter per pixel in beeld kan brengen. Daarnaast bevat het een stereocamera en een hyperspectrale camera. Maar dit systeem wordt pas ingezet als de ruimtesonde in zijn baan rond Mercurius zit.

Deze passage langs Mercurius vond 101 jaar na de geboorte van Guiseppe ‘Bepi’ Colombo, de Italiaanse wetenschapper en technicus waar de missie naar genoemd is. Zijn berekeningen verklaarden waarom Mercurius drie keer om zijn as draait tijdens elke twee banen rond de zon (spin-resonantie genoemd). En hij hielp NASA om met de Mariner 10 met behulp van zwaartekrachtslingers drie keer langs Mercurius te sturen, in 1974 en 1975.

Bron:

https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/BepiColombo/BepiColombo_s_first_views_of_Mercury

Coverfoto: ESA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *