Ook de Chinese Mars-missie Tianwen-1 is vanmiddag in een baan rond Mars gekomen. De ruimtesonde voerde daarvoor een burn uit van 15 minuten. Tijdens de laatste 4 minuten was de ruimtesonde ten opzichte van de Aarde achter Mars en was er geen contact mogelijk. Toen Tianwen-1 weer in het zicht kwam, werd duidelijk dat de burn geslaagd was. De ruimtesonde bevindt zich nu in een baan van 400 bij 180.000 km. In de komende tijd zal de baan verder verlaagd worden naar 400 bij 15.000 km.

Tianwen-1 bestaat uit een orbiter en een lander met rover. De orbiter heeft een camera met een resolutie van 0,5 meter (vanaf 400 km hoogte). De landing van de lander en rover is pas in mei of juni gepland.

Het is de eerste keer dat China zelf een missie naar Mars stuurt. China heeft wel eerder een Mars satelliet laten lanceren, Yinghuo-1, met de Russische Phobos-Grunt missie in 2011. Die kwam in 2011 echter niet verder dan een baan rond de Aarde, en viel twee maanden later terug door de atmosfeer.

De Tianwen-1 ruimtesonde werd gevolgd door zendamateurs, die op Twitter als eerste het success wisten te melden. Wat later werd dit bevestigt door officiële Chinese instanties. Om het te vieren werd in het vluchtleidingscentrum het grote scherm rood gekleurd. Dat is wat men bij het Chinese vluchtleidingscentrum altijd doet als lanceringen of missies

Bronnen:

https://www.nasaspaceflight.com/2021/02/china-ready-to-begin-mars-tenure-with-tianwen-1-orbit-insertion/

Coverafbeelding: CNSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *