Van de drie missies die deze maand bij Mars aankomen, is de eerste, de Emirates Mars Mission (Al Amal, ofwel “hoop” in het Arabisch) in een baan rond Mars gekomen. Om 16:30 Nederlandse tijd voerde de ruimtesonde een burn uit van 27 minuten. Daarmee kwam de satelliet in een baan van ongeveer 1000 bij 49.380 km.

De ruimtesonde zal de komende jaren onderzoek gaan doen naar het klimaat op Mars. Zo willen wetenschappers weten hoe Mars zijn atmosfeer kwijt raakte. De Emirates Mars Mission heeft hiervoor drie instrumenten aan boord.

Ter gelegenheid van het succes van de eerste interplanetaire missie van de Verenigde Arabische Emiraten werd de Burj Khalifa toren in Dubai rood uitgelicht.

Morgen arriveert de Chinese Tianwen-1 missie bij Mars met een rover, een lander en een rover. De lander met rover zal pas in mei op Mars landen. NASA’s Perseverance rover moet op 18 februari landen op Mars, in de Jezero krater. De landing zal om 21:55 te zien zijn via NASA TV (waarschijnlijk ook hier: https://mars.nasa.gov/mars2020/) en andere live streams.

Bronnen:

https://spaceflightnow.com/2021/02/09/arab-worlds-first-interplanetary-spacecraft-safely-arrives-at-mars/

https://spaceflightnow.com/2021/02/09/emirates-mars-mission-moi-mission-status-center/

One Reply to “Emirates Mars Mission is gearriveerd bij Mars”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *