Na een vlekkeloze landing op de maan, lancering van de maan en koppeling in een baan rond de maan, heeft Chang’e 5 monsters van Oceanus Procelarum veilig op Aarde gebracht. De 300 kg wegende capsule landde vanavond in Binnen Mongolië. De missie heeft alles bij elkaar slechts 23 dagen geduurd.

De capsule van Chang’e 5 was al in beeld bij de bergingstroepen toen het nog aan de parachute hing. Vrij snel was men ter plaatse. De berging werd live gestreamd.

De orbiter / service module die de capsule naar Aarde bracht, maakte daarna een succesvolle manoevre waarmee het de Aarde ontweek. De satelliet zal waarschijnlijk later ingezet worden voor een nieuwe missie. Dit zou een nieuwe tocht naar de maan kunnen zijn of een bezoek aan een asteroïde.

Naast Chang’e 5 is er trouwens ook een reserve versie van het ruimteschip, Chang’e 6. Na het succes van Chang’e 5 zou Chang’e 6 een zelfde missie kunnen uitvoeren op de achterkant van de maan. Daar heeft niemand ooit nog monsters van verzameld.

Bronnen:

https://spaceflightnow.com/2020/12/16/chinese-sample-return-capsule-lands-on-earth-after-round-trip-flight-to-moon/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *