Vanavond, ergens tussen 21:00 en 22:15 (mogelijk om 21:25) staat de lancering van een nieuwe Chinese maanmissie op een Lange Mars 5 raket gepland. Deze missie, Chang’e 5, moet iets gaan doen, wat al sinds 1976 niet meer gedaan is. Het moet een monster van de maan terug brengen naar Aarde. Dat vraagt om een behoorlijk complexe missie.

De stappen om een monster van de maan terug te brengen naar Aarde met Chang’e 5. (Afbeelding: Loren Roberts van de Planetary Society)

Het ruimteschip bestaat uit maar liefst 4 onderdelen. De service module blijft in een baan rond de maan draaien. Er is een lander en een opstijgmodule die monsters weer in een baan rond de maan kan brengen. En er is een terugkeercapsule waarin de monsters kunnen afdalen door de atmosfeer van Aarde. De lander moet in de vroege maan-ochtend landen in Oceanus Procellarum, om precies te zijn, in de buurt van de vulkanische berg Mons Rümker. Het is nog niet bekend welke maan-ochtend de landing plaats moet gaan vinden. De lander heeft een mechanische schep en een boor die 2 meter diepe monsters kan aanboren. Tesamen moet er 2 tot 4 kg aan monster verzameld worden.

Chang’e 5 (China Space News)

Nog voor het einde van de maan-dag, 14 dagen later, moet de opstijgmodule met de monsters lanceren en in een baan rond de maan komen. Daar moet een onbemande rendez-vous en koppeling plaats vinden met de service module. De monsters worden over gebracht in de terugkeercapsule. De service module zal koers zetten naar Aarde, waarna de monsters in de terugkeercapsule moeten landen bij Siziwang Banner, in Binnen-Mongolië in het noorden van China. In dit gebied landden ook de bemande Shenzhou capsules.

Mons Rümker, gefotografeerd op Apollo 15 (NASA)

Als het lukt, brengt Chang’e 5 hiermee de jongste maanmonsters die ooit zijn teruggebracht. Het gesteente dat de Apollo astronauten meebrachten is 3,1 tot 4,4 miljard jaar oud. Het gebied rond Mons Rümker wordt veel jonger geacht: 1,2 miljard jaar oud. Dit kan ons vertellen over de recentere geschiedenis van de maan. Het kan wellicht de vraag beantwoorden waarom de maan nog zo lang vulkanisch actief was.

De lander is tevens voorzien van de nodige camera’s, een grondradar en een spectrometer om de samenstelling van de bodem te meten.

Mogelijk wordt de lancering van Chang’e 5 hier live uitgezonden:
http://app.cctv.com/special/cportal/newlive/index.html?id=LivenqZp1pSH0dQ7opusftag201122

Er is ook een live Youtube kanaal, dat nu al uitzendt:

Bronnen:

https://www.nature.com/articles/d41586-020-03064-z

https://www.patreon.com/posts/change-5-lunar-43869582

https://www.planetary.org/space-missions/change-5

Coverfoto: DR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *