In 2018 ontdekte Mars Express met radar een ondergronds meer met vloeibaar water onder het oppervlak van Mars. Maar spoedig na de aankondiging werden vraagtekens gezet bij deze ontdekking. Vandaag werd bekend dat met nieuwe analysemethoden en met meer data het bestaan van ondergrondse reservoirs met vloeibaar water is bevestigd. Was het onderzoek van twee jaar geleden gebaseerd op 29 radarobservaties, het nieuwe onderzoek maakte gebruik van 134 metingen van het MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding)instrument.

Het grootste meer is 20 bij 30 km groot en zit verscholen onder 1,5 km ijs. Eromheen zijn nog drie kleinere ondergrondse meren gevonden.

De zuidpool op Mars is aan het oppervlak 113 graden onder nul. Nu wordt het warmer als je dieper gaat, maar dan nog moeten deze meren enorm zout zijn om vloeibaar te blijven. Er zijn wetenschappers die nog steeds niet overtuigd zijn dat deze meren vloeibaar zijn. De Chinese Tianwen-1 orbiter die in februari volgend jaar in een baan rond Mars komt, heeft ook een radar-instrument en kan de metingen van Mars Express bevestigen.

Bronnen:

https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Videos/2020/09/Mars_Express_finds_more_underground_water_on_Mars

https://phys.org/news/2020-09-salty-lake-ponds-gurgling-beneath.html

https://www.nature.com/articles/d41586-020-02751-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *