NASA vraagt aan amateur astronomen / astrofotografen om mee te doen aan een experiment met de New Horizons missie. Deze ruimtesonde vloog in 2015 langs Pluto en vorig jaar 1 januari langs Kuipergordel object 2014 MU69 (inmiddels Arrokoth genoemd). In april zal New Horizons 8 miljard kilometer van de zon staan. De ruimtesonde zal op 22 en 23 april foto’s maken van de dichtbijzijnde sterren Proxima Centauri en Wolf 359.

Het idee is dat als je de foto’s van New Horizons vergelijkt met die vanaf Aarde, dat je kleine verschuivingen zult zien in de positie van deze sterren. Parallax heet dat. De bedoeling is dat de resultaten verwerkt worden tot een 3D foto. Deze wordt in mei gedeeld.

Proxima Centauri is te zien op het zuidelijk halfrond, maar Wolf 359 is te vinden nabij het sterrenbeeld Leeuw. Om mee te doen heb je een telescoop nodig met een spiegel van minimaal 6 inch (15,2 cm) en een camera.

Bronnen:

http://pluto.jhuapl.edu/News-Center/News-Article.php?page=20200129

Coverfoto: William Keel/University of Alabama/SARA Observatory

 

One Reply to “New Horizons gaat met amateurs 3D sterrenfoto maken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *