NASA’s exoplanetentelescoop TESS heeft al een aantal interessante ontdekkingen gedaan. Veel pers kreeg de ontdekking van een aardachtige planeet TOI 700 d die zicht bevindt in de potentieel bewoonbare zone rond zijn ster TOI 700, die 101,4 lichtjaar van hier staat. Er zijn daarnaast nog 2 planeten rond deze ster gevonden.

TOI 700 d is iets groter en behoorlijk zwaarder dan de Aarde. Het is de tiende aardachtige planeet in de potenteel bewoonbare zone. Ondanks de vele aandacht hiervoor in de media, is het nog niet mogelijk om te bepalen of er ook echt leven is. Het zou ook een tweede Venus kunnen zijn.

TESS vond ook een exoplaneet die rond een dubbelster draait. Ook hiervan zijn al meerdere gevonden, maar het eerste die TESS vond. De planeet TOI 1338 b zit qua grootte tussen Neptunus en Saturnus in. Hij draait in 94 dagen rond de sterren. De ene ster is iets zwaarder dan de zon, de andere heeft een massa van ongeveer een derde. Deze vondst werd gedaan door een stagair van NASA op de site Planet Hunters, waar iedereen kan helpen te zoeken naar exoplaneten.

Een opmerkelijke ontdekking is dat de ster Alfa Draconis (ook wel Thuban) en zijn begeleider elkaar bedekken. Dat Alfa Draconis een dubbelster was, dat wisten we al langer, maar de variatie in helderheid werd tot nu toe toegeschreven aan het pulseren van de grootste ster. De astronoom die de ontdekking deed, Angela Kochoska van Villanova University in Pennsylvania, vroeg zich tijdens haar presentatie in Honolulu, Hawaii af hoe we dit al die tijd gemist kunnen hebben.

Alfa Draconis was tussen 3900 en 1800 voor Christus de poolster. Door precessie van de aardas het noorden langzaam geschoven naar Polaris.

 

Bronnen:

https://www.nasa.gov/feature/goddard/2020/nasa-s-tess-mission-uncovers-its-1st-world-with-two-stars

https://www.nasa.gov/feature/goddard/2020/nasa-planet-hunter-finds-its-1st-earth-size-habitable-zone-world

https://www.nasa.gov/feature/goddard/2020/surprise-tess-shows-ancient-north-star-undergoes-eclipses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *