[Update 17-12-2019 21:30] De lancering is vanochtend afgeblazen vanwege een software fout in de (bovenste) Fregat rakettrap. De lancering is nu morgen (18-12-2019) gepland om 9:54.

 

Morgenochtend wordt een nieuwe Europese ruimtetelescoop gelanceerd die onderzoek gaat doen naar al bekende exoplaneten. Eerdere ruimtetelescopen, zoals de Franse CoRoT, en NASA’s Kepler en TESS ontdekten talloze exoplaneten. Maar CHEOPS, zoals de nieuwe ruimtetelescoop heet, gaat bekende exoplaneten gedetailleerd onderzoeken. Wat overigens niet wil zeggen dat CHEOPS geen nieuwe exoplaneten gaat ontdekken. De instrumenten aan boord zijn zo gevoelig dat ze nieuwe planeten kunnen vinden in bekende zonnestelsels.

Looking_into_the_Cheops_telescope_tube.jpg
De primaire spiegel van CHEOPS (University of Bern / T. Beck)

Het hart van de satelliet is een 30 cm Ritchey-Chrétien telescoop. Een van de zaken waar eerdere exoplaneten-jagers niet zo goed in waren, was het bepalen van de grootte van exoplaneten. CHEOPS is daar veel beter in. Het gaat speciaal kijken naar super-Aardes en Neptunussen. En CHEOPS kan veel vaker vervolgonderzoek doen naar dezelfde exoplaneten, wat de metingen beter maakt.

CHEOPS wordt morgenochtend gelanceerd op een Sojoez raket vanaf de lanceerbasis Kourou in Frans Guyana. Je kunt de uitzending van ESA volgen vanaf 9:30. De lancering is gepland om 9:54 Nederlande tijd.

De uitzending kan hier bekeken worden: https://www.esa.int/ESA_Multimedia/ESA_Web_TV.

Bronnen:

https://sci.esa.int/web/cheops

https://sci.esa.int/web/cheops/-/cheops-launch-media-kit

Credits coverafbeelding: ESA / ATG medialab

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *