De WFIRST telescoop gaat een coronagraaf krijgen om exoplaneten direct in beeld te brengen. Voor oplettende lezers zou dit een verrassing kunnen zijn. Had Trump vorig jaar niet de stekker uit de ruimtetelescoop getrokken? Dat probeerde hij inderdaad, maar het Amerikaanse congres moest daar uiteindelijk over beslissen. En die besloot dat de telescoop er gaat komen.

De coronagraaf van WFIST wordt het meest geavanceerde in zijn soort op een ruimtetelescoop, geavanceerder ook dan die op de James Webb Space Telescope. Het doel is om het licht van een ster uit te schakelen, zodat grote planeten zichtbaar worden. Dat is een grote technologische uitdaging. Het licht van sterren is miljarden keer feller dan het licht dat ervan weerkaatst wordt op planeten. Om dit te bereiken is complexe technologie nodig met maskers, prisma’s, detectoren en flexibele spiegels.

https://youtu.be/e7kammfEomU

 

De coronagraaf op WFIRST is een zogenaamde “technology demonstrator”. Gehoopt wordt dat als de coronograaf goed werkt op WFIRST, dat volgende versies van coronagrafen Aard-achtige planeten in beeld kunnen brengen. Dan zouden we kunnen achterhalen of er water op die planeten bevindt en zelfs of er leven bestaat. Maar zover is het dus nog niet.

Bron:

https://www.universetoday.com/143535/wfirst-gets-its-coronagraph-to-block-the-light-of-stars-and-reveal-their-planets/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *