Het Mars InSight team gaat een nieuwe poging doen om de warmtesonde HP3 de bodem in te krijgen. Deze “mol” moet zich in de grond boren, maar in februari kwam hij niet verder dan 30 cm diep en het bovenste deel zit nog in de tube waarin hij aanvankelijk was opgeslagen (de “support structure”).

 

22515_PIA23274-16.jpg
De HP3 sonde zit momenteel deels in de grond en deels nog in zijn “support structure”. (Afbeelding: NASA/JPL-Caltech/DLR)

Missieplanners willen half juli proberen om deze tube van de warmtesonde af te tillen, zodat ze beter kunnen zien wat er mis gaat.

De methode is niet helemaal zonder risico. Er zitten veren in de support structure van HP3 die de sonde nog kunnen raken. Daardoor zou met de support structure de sonde ook uit de bodem getrokken kunnen worden. En als dat gebeurt, dan krijgt Mars InSight hem niet meer in de bodem.

1-insightsteam.jpg
Het plan is om de grond naast de warmtesonde aan te drukken met de robotarm, zodat de sonde genoeg wrijving krijgt om verder te graven. (Foto: NASA/JPL-Caltech)

Daarna gaan ze misschien de robotarm gebruiken om op de bodem naast de mol aan te drukken. Het lijkt er namelijk op dat de mol niet genoeg weerstand krijgt van de bodem om dieper te graven. De robotarm kan net voor die extra wrijving zorgen dat de sonde dieper kan komen. De afgelopen maanden is het HP3 team bezig geweest om deze scenario’s uit te testen.

Bronnen:

https://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=7416

https://mars.nasa.gov/news/8444/common-questions-about-insights-mole/?site=insight

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *