NASA heeft je hulp nodig. De OSIRIS-REx missie draait rond de asteroïde Bennu met als doel om er monsters van te nemen en die naar Aarde te brengen. Maar Bennu had een verrassing in petto: het ligt er bezaaid met grote rotsblokken die een gevaar kunnen vormen voor een landende satelliet. Het is dus zaak om al dat puin in kaart te brengen. Maar begin daar maar eens aan.

En dat is waar jij om de hoek komt kijken. Cosmoquest is een citizen science project gestart waarbij iedereen kan meedoen om kraters en rotsen op Bennu aan te duiden en op te meten. En dat is niet moeilijk, maar wel nog best een flinke klus, getuige dit voorbeeld hieronder.

cosmoquest_bennu_mappers2.PNG
Een screenshot van Bennu mappers.

Je kunt tot 10 juli je hier bijdrage leveren: https://bennu.cosmoquest.org/. De deelnemers van de site hebben tot nu toe 1/3 van de foto’s doorgewerkt. Er is dus nog zat werk te doen.

Dit soort werk kan computers in de toekomst leren rotsen automatisch in kaart te brengen en het kan wetenschappers leren waar de rotsen vandaan komen en hoe ze gevormd zijn.

 

Bronnen:

https://bennu.cosmoquest.org/

https://www.nasa.gov/feature/nasa-invites-public-to-help-asteroid-mission-choose-sample-site

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *