De eerste wetenschappelijke resultaten van de Chinese maanmissie Chang’e 4 zijn binnen. Chang’e 4 werd naar het Zuidpool-Aitken-bekken gestuurd omdat gedacht werd dat deze grote inslagkrater diep genoeg zou zijn om de mantel van de maan te onthullen. Spectra genomen met de Visible and Near Infrared Spectrometer (VNIS) op de Yutu 2 rover tonen inderdaad de stoffen die men verwachtte in de mantel van de maan.

Yutu 2 heeft duidelijk ander materiaal gevonden dan Apollo materiaal en gesteente onderzocht door de Yutu rover op de Chang’e 3 missie aan de voorkant van de maan. Het oppervlak ligt waarschijnlijk bedekt met ejecta van de nabijgelegen krater Finsen. Het is goed te weten dat er zulk interessant materiaal te vinden is, want de Chang’e 6 monstername missie moet er over een tijd ook gaan landen.

20190306_rock-Yutu2-20cm-1point2metre-distant-release-march4-2019-CLEP-CNSA-zoom.png
Een steen die Yutu 2 onderzocht heeft. De foto is gemaakt met de Visible and Near Infrared Spectrometer (VNIS).

Inmiddels is de nacht weer in gegaan voor Chang’e 4 en Yutu 2. Yutu 2 rijdt elke maan-dag nog steeds, maar het valt op dat hij elke maan-dag kortere ritten maakt. Volgens de Chinese ruimtevaartorganisatie is hij echter in goede staat.

Bronnen:

http://www.planetary.org/blogs/guest-blogs/2019/change-4-may-have-discovered.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *