“Planeet Negen is van de baan”, dat zeggen sommige astronomie sites. Wat is het geval? Het idee van een Planeet Negen ontstond toen steeds meer ontdekte Kuipergordel objecten een langwerpige en gekantelde baan bleken te hebben. Een mogelijke verklaring: een planeet ter grootte van Uranus zou die banen beinvloed kunnen hebben. Een team van astronomen zegt nu dat de gevonden banen ook veroorzaakt zouden kunnen zijn door veel kleine objecten.

De kanttekening bij deze theorie is, dat je veel van die kleine objecten nodig hebt. Je hebt in feite een schijf ervan nodig met een gezamenlijke massa van 10 keer de Aarde (net zo veel als de hypothese zegt over de benodigde massa van Planeet Negen). Het idee is dat die kleine objecten moeilijk waar te nemen zijn en dat we ze daarom nog niet gezien hebben. Je kijkt er als het ware doorheen.

Is Planeet Negen daarmee geschrapt? Niet echt. Astronoom Mike Brown zegt dat het gebruikelijk is dat wetenschappers met alternatieve theoriën komen, zeker als een hypothese al te mooi lijkt (als in, een grote nieuwe planeet). Maar hij zegt ook, dat het wetenschappelijke artikel niet uitlegt waarom er zo’n schijf van objecten zou moeten zijn. Hij vindt de verklaring van een grote planeet een stuk simpeler. Toegegeven, Brown is een van de twee astronomen die met Planeet Negen op de proppen kwam. Mike Brown en zijn collega Konstatin Batygin zijn overigens druk bezig met een campagne om Planeet Negen op te sporen.

En er was nog meer Planeet Negen nieuws. Onderzoekers gaan op zoek naar kometen in middeleeuwse geschriften in de hoop aanwijzingen te vinden voor Planeet Negen. Dat behoeft enige uitleg. Deze onderzoekers zeggen dat er een weelde aan oud-Engelse, oud-Ierse, Latijnse en Russische geschriften ligt die nooit goed zijn onderzocht. Ze denken dat observaties van kometen in de middeleeuwen gebruikt kunnen worden in computermodellen met of zonder Planeet Negen om te zien welke modellen het beste kloppen.

 

Bronnen:

https://phys.org/news/2019-01-mystery-orbits-outermost-solar-planet.html

http://www.findplanetnine.com/2019/01/is-planet-nine-just-ring-of-icy-bodies.html

https://www.livescience.com/62475-medieval-comets-reveal-planet-nine.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *