Cassini heeft 13 jaar onderzoek gedaan aan Saturnus. Je zou denken dat we iets simpels als de rotatietijd van de planeet nu wel zouden weten. Maar bij een gasreus is dat toch iets ingewikkelder. Saturnus heeft lange tijd dat geheim weten te bewaren. Tot nu toe. Wetenschappers hebben golfpatronen in de ringen onderzocht en hebben de lengte van een etmaal op Saturnus kunnen vaststellen op 10 uur, 33 minuten en 38 seconden.

Die golfpatronen in de ringen worden door vibraties in Saturnus veroorzaakt, maar in grotere mate ook door zijn manen. Die vibraties zijn vergelijkbaar vibraties als gevolg van aardbevingen op Aarde. Bij Saturnus reageren de ringen als een seismograaf. Door de observaties in de C ringen te vergelijken met die van een computer model, waren wetenschappers in staat te vinden welke golfpatronen worden veroorzaakt door Saturnus zelf.

Eerder hoopten wetenschappers de rotatietijd te achterhalen door metingen aan het magnetisch veld. Als het magnetisch veld onder een andere hoek staat dan de rotatieas (zoals bij dat van de Aarde en Jupiter), was het mogelijk om op die manier de lengte van een etmaal vast te stellen. Maar verrassend genoeg waren die nagenoeg gelijk.

https://phys.org/news/2019-01-saturn-precise-planet-rotation.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *