Er is lange tijd weinig interesse geweest in de planeet Venus. Venus is veel te heet, dus leven kun je er vergeten. Wetenschappers hebben de afgelopen jaren meerdere Venus-missies voorgesteld, maar die zijn steeds niet geselecteerd. Maar het tij lijkt te keren. NASA en Roscosmos zijn al een tijd bezig een grote Venus-missie te ontwikkelen, inclusief lander en wellicht een ballon.

En de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO verraste iedereen met de aankondiging van een Venus-missie in 2023. Deze Venus missie zal 12 wetenschappelijke instrumenten hebben, waaronder een warmtecamera, een massaspectrometer (om de samenstelling van deeltjes te bepalen) en een camera die wolken in beeld brengt. De satelliet komt mogelijk in een baan van 500 bij 60.000 km, om later in een lagere baan terecht te komen.

Ondertussen richt NASA zich op een Venus missie ergens tussen 2023 en 2032. Er wordt serieus gedacht over een ballon die op verschillende hoogtes onderzoek kan doen. Men heeft hiervoor veel geleerd van Google’s Project Loon, waarbij ballonnen maanden in de stratosfeer verblijven om afgelegen gebieden van Internet te voorzien. Een ballon zou misschien mee kunnen op de NASA-Roscosmos missie genaamd Venera-D.

Deze missie bestaat uit een orbiter met een radarinstrument en een lander. Het radarinstrument moet Venus in veel hogere resolutie in kaart brengen. De lander moet het veel langer op Venus uithouden dan de oude Sovjet Venera- en Vega-missies. Die wisten het maximaal 2 uur vol te houden op de helse planeet.

Maar waarom die nieuwe interesse in Venus? Wetenschappers willen weten waarom twee even grote planeten, Venus en Aarde, zo verschillend geworden zijn. We zien steeds meer exoplaneten ter grootte van de Aarde in de “bewoonbare zone”. Venus zit ook in deze zone. Maar je zou Venus niet bewoonbaar noemen. Hoe kunnen we straks achterhalen welke “aardachtige” exoplaneet ook echt aardachtig is?

En over dat gebrek aan leven op Venus: vermoedens rijzen dat op 30-50 km hoogte in de atmosfeer van Venus, misschien microorganismen leven. Het klimaat is daar tropisch te noemen, afgezien van het zwavelzuur dat zich er ook bevindt. En er zijn op die hoogte wolken gevonden die donker zijn in ultraviolet. Dit zou veroorzaakt kunnen zijn door microorganismen, maar dat is vanaf een afstand moeilijk te bepalen. Reden te meer om het van dichtbij te gaan bekijken.

Bronnen:
https://www.hindustantimes.com/india-news/isro-plans-venus-mission-for-2023-invites-international-payloads/story-nlAa8f9A0i1ZpJs4kETSdO.html
(via http://www.vvs.be/werkgroepen/werkgroep-ruimtevaart/nieuws-uit-de-ruimtevaart-week-201845-414)
https://www.scientificamerican.com/article/will-nasas-next-mission-to-venus-be-a-balloon/
https://eos.org/articles/could-life-be-floating-in-venuss-clouds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *