Begin volgend jaar wil het Israëlische SpaceIL een lander van 200 kg op de maan zetten. De lander heeft al een plek op een Falcon 9 raket, samen met een communicatiesatelliet en een geheime Amerikaanse missie. Deze lander, die nog een naam moet krijgen, moet terecht komen in Mare Serenitatis, ofwel de Zee der Helderheid. De lander is niet alleen in staat te landen, maar hij gaat later nog een sprong van 1 km maken.

Ook al was deze lander voornamelijk bedoeld om de Google Lunar X-Prize te winnen, toch gaat er ook een wetenschappelijk instrument mee: een magnetometer. En NASA heeft gevraagd om op de lander een laser retroreflector te zetten. Die komt misschien nog eens van pas om positie te bepalen.

SpaceIL gaat het geldbedrag van de Google Lunar X-Prize in ieder geval niet winnen. Omdat niemand in staat bleek de deadline van die prijs te halen, ook niet nadat de deadline meerdere keren verschoven was, trok financier Google zich begin dit jaar terug. SpaceIL had in die race moeite om geld bij elkaar te krijgen voor de lancering. Later trokken een paar Israëlische en Amerikaanse investeerders de portemonaie en kon de lancering plaats vinden.
http://www.planetary.org/blogs/jason-davis/spaceil-lander-feature.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *