In december kwam Zuid-Korea’s eerste maanmissie Danuri (of Korean Pathfinder Lunar Orbiter) in een baan rond de maan. Op die satelliet zitten 6 instrumenten, waaronder de ShadowCam van NASA. ShadowCam is een zeer gevoelige camera die de permanent donkere kraters op de maan in beeld kan brengen. De verwachting is dat er in deze kraters waterijs ligt. We weten alleen niet hoe veel en hoe zuiver dat waterijs is. De hoop is dat het op toekomstige missies omgezet kan worden naar brandstof (waterstof en zuurstof), om zo het zonnestelsel verder te kunnen verkennen.

Vandaag werd de eerste foto van ShadowCam gepresenteerd. Deze foto is gemaakt van de 21 km grote Shackleton krater. We zien op deze foto alleen het gedeelte van de krater dat op eerdere foto’s altijd donker was. Deze camera is zo gevoelig, dat de zonverlichte kraterrand de camera volledig zou verzadigen.

De donkere kant van de Shackleton krater. De pijl wijst naar 5 meter groot rotsblok dat van de kraterrand af gerold is. (Foto: NASA/KARI/Arizona State University)

De bovenkant van de foto is het donkere deel van de kraterrand. De rest van de foto toont de kraterbodem. Volgens NASA is in dit deel van de krater nog geen bewijs voor waterijs. Daarvoor is dit deel van de krater ook te “warm”. De temperatuur kan hier stijgen tot 110 Kelvin, of -163 graden Celsius, en daarbij blijft waterijs onder deze omstandigheden niet lang genoeg stabiel.

ShadowCam

NASA’s ShadowCam is vergelijkbaar met de Narrow Angle Camera (NAC) op NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter, die sinds 2009 rond de maan draait. De camera is in feite een 20 cm (Ritchey-Chretien) telescoop met een camera sensor. Alleen is de sensor 200 keer gevoeliger dan die van de NAC. Meer informatie over dit instrument is in dit artikel te vinden.

Waterijs

Er zijn staan meer missies klaar om onderzoek te doen naar deze permanent donkere kraters op de maan, waaronder diverse satellieten, maar ook een rover van NASA. Die Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER) moet in 2024 gelanceerd worden.

Bronnen:

http://shadowcam.sese.asu.edu/images/1284

http://shadowcam.sese.asu.edu/assets/shadowcam_factsheet-ace98a5164e309c2dd5e690f81f953b1bacdd2e0a65c053f83923f85e48aeda0.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *