Vandaag werden beelden van de James Webb Space Telescope van Jupiter vrij gegeven. De foto’s laten de gasreus zien in fijn detail. Met gemak zijn de fijne ringen en kleine manen als Amalthea en Adrastea in beeld gebracht. En omdat de JWST waarneemt in het infrarood, zijn andere details te zien dan in zichtbaar licht, zoals de aurorae (noorder/zuiderlicht).

Een compositie van JWST’s NIRCam Instrument op twee filters. De foto werd gemaakt op 27 juli. De vlekjes op de achtergrond zijn sterrenstelsels. (Foto: NASA/ESA/CSA)

In JWST’s opnamen zijn kenmerken hoog in de atmosfeer, zoals de Grote Rode Vlek, de equatoriale band en de aurorae, over het algemeen feller en witter omdat ze meer zon weerkaatsen. We zien ook de “voetafdruk van Io”. Dit is afkomstig van Io’s vulkanen. Materiaal die die vulkanen de lucht in spuwen, worden soms geladen en komen in het magnetisch veld van Jupiter terecht. De “voetafdruk” is de plek waar dat materiaal de atmosfeer van Jupiter in valt.

Een opname van NIRCam in drie infraroodfilters.
(Foto: NASA, ESA, Jupiter ERS Team; image processing door Judy Schmidt)

Bronnen:

https://blogs.nasa.gov/webb/2022/08/22/webbs-jupiter-images-showcase-auroras-hazes/

https://esawebb.org/images/jupiter-auroras3/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *