IRAS was een Amerikaans-Brits-Nederlandse infrarood telescoop die in 1983 gelanceerd werd en in 10 maanden de sterrenhemel meerdere keren in infrarood fotografeerde. Astronoom Michael Rowan-Robinson van het Imperial College London heeft in die oude gegevens een object gevonden dat op twee opnamen voorkomt, maar niet op een derde opname 6 maanden later. Systematisch onderzoek toont aan dat dit object niet voorkomt in catalogi van bekende sterrenstelsels, nevels of andere objecten.

De bevinding moet nog met een grote slag om de arm genomen worden, maar het zou om een planeet in ons zonnestelsel kunnen gaan. Rowan-Robinson berekende het op een object met een massa van 3 tot 5 keer die van de Aarde, op een afstand van 225 +/- 15 astronomische eenheden (afstand Aarde-Zon).

Een opname van IRAS van de mogelijke planeet in infrarood (60 μm). (Foto: IRAS)

Astronoom Mike Brown liet op Twitter weten dat het hier niet gaat om de Planeet 9 waar hij en Konstatin Batygin op zoek naar zijn. Deze potentiële planeet bevindt (of bevond) zich in een heel ander deel van de sterrenhemel. “Wij hebben deze planeet niet voorspeld en het is een totaal ongerelateerde (en geweldige) ontdekking.”

Bronnen:

https://arxiv.org/abs/2111.03831

Coverfoto: NASA/JPL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *