Onze verhitte zusterplaneet Venus kan opeens rekenen op warme belangstelling van alle kanten. Vorige week selecteerde NASA twee missies naar Venus: VERITAS en DAVINCI+. En deze week koos de Europese ruimtevaartorganisatie ESA voor de Venus-missie EnVision. EnVision heeft instrumenten om Venus van de kern van de planeet tot bovenste lagen van de atmosfeer te onderzoeken.

EnVision zal meerdere radarinstrumenten mee brengen. Nu zul je misschien zeggen: “hee, was NASA’s nieuwe VERITAS missie niet ook al een radarmissie?”. Dat klopt, maar waar VERITAS de hele planeet in kaart gaat brengen, heeft EnVision een instrument (VenSAR, van NASA) om verder in te zoomen op interessante gebieden. Een ander radarinstrument, de Subsurface Radar Sounder, kan honderden meters onder het oppervlak kijken. Ideaal voor het bestuderen van vulkanisme.

Met het Radio Science Experiment wordt de positie van EnVision heel precies bepaald, zodat zwaartekrachtmetingen gedaan kunnen worden. Daarmee kan de binnenkant van Venus tot op de kern bestudeerd worden. Dat is interessant, want waar onze Aarde een vloeibare ijzer-nikkel kern heeft die onze planeet voorziet van een magnetisch veld, heeft Venus dat niet. De vraag is waarom niet.

Een multispectrale nabijinfrarood camera, VenSpec-M, gaat de samenstelling van de atmosfeer bepalen. En een Belgisch instrument, VenSpec-H, kan in nog meer detail op zoek gaan naar sporen van chemische stoffen. Daarmee kunnen pluimen van vulkanen in beeld gebracht worden. Helaas is de verwachte concentratie van fosfine in de atmosfeer van Venus waarschijnlijk te laag om door dit instrument gedetecteerd te worden. Maar ook deze missie is dan ook lang voor de ontdekking van fosfine ontwikkeld. Een ultraviolet camera, VenSpec-U, brengt de hogere atmosfeer in beeld.

EnVision moet op 29 mei 2032 gelanceerd worden op een Ariane 6 raket. In 2033 komt EnVision dan aan in een baan rond Venus. Daarna zal gebruik gemaakt worden van aerobraking door de atmosfeer om de baan te verlagen. Er zijn nog meer Venus-missies op komst. Naast de 2 missies van NASA en EnVision is India bezig met de ontwikkeling van Sukrayaan en Rusland ontwikkelt nog altijd de grote Venera-D missie.

Bronnen:

http://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/ESA_selects_revolutionary_Venus_mission_EnVision

https://www.cosmos.esa.int/web/m5-public-presentation/home (voor presentaties en wetenschappelijke papers over EnVision)
https://skyandtelescope.org/astronomy-news/race-to-venus-how-well-verify-phosphine/

Coverafbeelding: NASA / JAXA / ISAS / DARTS / Damia Bouic / VR2Planets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *