De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft afgelopen donderdag aangekondigd te willen werken aan een netwerk van satellieten die communicatie en navigatie moet bieden op, rond en aan de achterkant van de maan. Het project heet Moonlight en moet beschikbaar worden voor elk land dat maanonderzoek wil uitvoeren. ESA gaat die Moonlight satellieten niet zelf bouwen, maar wil dit overlaten aan industriële partners.

Een communicatie- en navigatienetwerk rond de maan zou betekenen dat andere orbiters en maanlanders lichtere communicatieapparatuur mee kunnen nemen, waardoor meer gewicht mee kan aan wetenschappelijke apparatuur of andere nuttige lading. ESA hoopt met Moonlight, een module voor de Lunar Gateway en de European Large Logistics Lander (een maanlander voor vracht) een bijdrage te kunnen leveren aan maanprogramma’s zoals NASA’s Artemis. Als tegendienst zouden er dan bijvoorbeeld Europese astronauten mee kunnen op missies naar de maan.

Het is de bedoeling dat volgend jaar al een voorloper van een communicatie- en navigatiesatelliet naar de maan gelanceerd wordt, de Lunar Pathfinder. Deze satelliet kan al ingezet worden als relais door andere satellieten. Lunar Pathfinder moet in een hoge eliptische baan komen over de polen van de maan.

Het is niet duidelijk wat de gevolgen van zo’n netwerk zijn voor radioastronomie vanaf de maan. Een groep astronomen heeft 2 jaar geleden bij de V.N. voorgesteld om de achterkant van de maan een radiostil gebied te maken, zodat daar unieke radioastronomie bedreven zou kunnen worden.

Bronnen:

https://www.esa.int/Applications/Telecommunications_Integrated_Applications/Lunar_satellites

https://www.esa.int/Applications/Navigation/Galileo_will_help_Lunar_Pathfinder_navigate_around_Moon

Coverafbeelding: ESA.

One Reply to “ESA wil een communicatienetwerk rond de maan bouwen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *