Vannacht is de Chinese Mars-rover Zhurong geland in het gebied Utopia Planitia (109.9 E, 25.1 N) op Mars. De lander en rover wisten succesvol de 9 minuten durende tocht door de atmosfeer van Mars te overleven. De lander bleef boven de grond even hangen, checkte dat er geen gevaarlijke obstakels waren en zette zich neer op het oppervlak. Daarmee is China het tweede land dat een rover op Mars weet te zetten. En er zijn nu drie actieve rovers op Mars: Curiosity, Perseverance en Zhurong.

De lander en rover waren al sinds 10 februari in een baan rond Mars, als onderdeel van de Tianwen-1 missie. Ze zaten toen nog vast aan de orbiter, die eerst het landingsgebied in kaart bracht. De orbiter heeft daarvoor een camera met een resolutie van 0,5 meter.

https://youtu.be/yODCC7CDMv4

De 240 kg wegende rover zal voor tenminste 90 sols (Mars-dagen: 24 uur en 39 minuten) onderzoek gaan doen. Zhurong (de vuurgod in Chinese mythologie) heeft onder andere een grondradar instrument waarmee waterijs onder het oppervlak gedetecteerd kan worden. Zhurong heeft ook een weerstation en spectrometers om de samenstelling van het oppervlak te meten. De rover is uiteraard ook uitgerust met (multispectrale) camera’s, maar op moment van schrijven waren er nog geen beelden binnen.

Bronnen:

China’s Zhurong Mars rover lands safely in Utopia Planitia

https://spaceflightnow.com/2021/05/15/china-lands-its-first-probe-on-mars/

Coverfoto: CNSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *