Op zaterdag 11 april is het 50 jaar geleden dat Apollo 13 lanceerde. Voor wie zich het niet herinnert of de film met Tom Hanks heeft gezien: Apollo 13 zou een landing gaan uitvoeren in het Fra Mauro gebied op de maan. Maar op 14 april vondt er een explosie plaats in de zuurstoftank.

Vanaf dat moment werd Apollo 13 een reddingsmissie. De drie astronauten Lovell, Swigert en Haise gebruikten de maanlander om Aquarius als reddingsboot. Daarmee wisten ze weer koers te zetten naar Aarde. En uiteindelijk kwamen ze levend terug.

Je kunt de missie realtime volgen, zoals het 50 jaar geleden zich voltrok op deze site. Er zal video zijn van de misssie en 7200 uur aan audio van mission control.

https://apolloinrealtime.org/13/

 

Om je een idee te geven hoe het is om met 3 man in een Lunar Module te verblijven, kijk eens rond in dit 360 graden beeld binnenin van het Smithsonian Air and Space Museum.

https://airandspace.si.edu/explore-and-learn/multimedia/vr?passthrough=/sites/default/files/images/panoramas/files/360/interior/A19711598000_1

 

Bron:

http://www.collectspace.com/news/news-031320a-apollo-13-real-time-website.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *