Je komt op gebied van onderzoek naar exoplaneten allerlei gebruikte instrumenten tegen, maar radioastronomie maakt daar eigenlijk zelden onderdeel van uit. En al helemaal niet de door het Nederlandse ASTRON geleide Low-Frequency Array of LOFAR. Resultaten van metingen met dit netwerk van radioantennes vind je eerder in onderzoek naar de reionisatie van het heelal, pulsars of verre sterrenstelsels. Alhoewel LOFAR ook metingen doet aan ruimteweer in ons zonnestelsel.

Maar bij metingen aan rode dwerg GJ1151 in het sterrenbeeld Grote Beer werden radiosignalen gemeten die lijken op de signalen die het aurora (noorder-/zuiderlicht) van Jupiter genereert door interactie met zijn maan Io. Dit wijst erop dat GJ1151 een planeet heeft die nog niet is ontdekt. Het aurora is echter waarschijnlijk niet van de planeet, maar van de ster afkomstig. Elektronen die tussen de planeet en de rode dwerg stromen, leveren een soort radio-laser die op gezette tijden vanaf de ster onze kant uit straalt.

De astronomen die met dit onderzoek komen, denken dat er op die manier meer exoplaneten gevonden kunnen worden. Ze zijn nu op zoek naar dergelijke signalen bij andere sterren. Ook wanneer de Square Kilometer Array (in Zuid-Afrika) actief wordt in 2027, kan meer van dit soort onderzoek worden gedaan.

 

Bron:

https://www.astron.nl/news-and-events/news/lofar-pioneers-new-way-study-exoplanet-environments

Coverafbeelding: Daniëlle Futselaar (artsource.nl)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *