Al sinds de Pioneer-Venus missies in 1978 bestaat het vermoeden dat Venus ooit een ondiepe oceaan van water had. Maar hoe is dat te rijmen met de verstikkende hitte van 460 graden die we we vandaag de dag op onze zusterplaneet vinden? Twee astronomen besloten verschillende scenario’s na te spelen in een computer simulatie.

Ze gingen uit van de huidige topografie van Venus, met een oceaan van verschillende diepten. En ook een Aardse topografie met een ondiepe oceaan en planeet compleet bedekt met water. Wat blijkt is dat elk scenario resulteert in gematigde temperaturen van 20 tot 50 graden. Dit zou voor lange tijd kunnen hebben bestaan (2-3 miljard jaar).

Ongeveer 700 tot 750 miljoen jaar geleden moet er iets dramatisch gebeurd zijn waardoor een op hol geslagen broeikas effect plaats vond. Enorme hoeveelheden gas kwamen los uit gesteenten, die niet meer geabsorbeerd werden. Hoe dat kan is moeilijk te zeggen zonder onderzoek van nieuwe ruimtemissies.

Sinds 1985 zijn er geen landers meer naar Venus gestuurd. Die missies wisten het toen niet langer uit te houden dan 2 uur op het oppervlak. Maar er is inmiddels nieuwe technologie die ons in staat stelt om landers voor dagen onderzoek te laten doen.

Als deze hypothese bevestigd wordt, betekent dit ook iets voor de zogenaamde “bewoonbare zone” rond andere sterren. Dat is de zone waarbinnen water vloeibaar zou kunnen zijn. De binnengrens ervan zou dichter bij de ster kunnen liggen.

 

Bronnen:

https://www.europlanet-society.org/could-venus-have-been-habitable/

https://www.universetoday.com/143478/venus-could-have-supported-life-for-billions-of-years/

https://meetingorganizer.copernicus.org/EPSC-DPS2019/EPSC-DPS2019-1846-1.pdf

Coverafbeelding: NASA

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *