Zo vlak voor de 50ste viering van de Apollo 11 landing, is er natuurlijk online heel veel te zien en te lezen over de maanlanding.

Ter herinnering van de lancering van Apollo 11 wordt op 16, 17 en 18 juli een Saturnus V raket geprojecteerd op het Washington Monument in de Amerikaanse hoofdstad.

https://airandspace.si.edu/go-for-the-moon

washington monument saturn V.PNG

Over lancering gesproken, deze video is al langer online, maar hij blijft mooi: de vertraagde beelden van de lancering van Apollo 11, met uitleg wat er precies plaats vindt.

 

De landing, seconde voor seconde

In deze video kun je elke seconde van de landing van Apollo 11 meemaken, waarbij je uitleg krijgt wat er precies gaande is op dat moment.

 

De restauratie van Mission Control

NASA is twee jaar bezig geweest om Apollo Mission Control Room 2 in Houston te restaureren. Het vluchtleidingscentrum is gebruikt tijdens elke Apollo vlucht, behalve Apollo 7, en ook voor de shuttle missies tot 1992. De ruimte was flink uitgeleefd. Knoppen waren afgebroken, lichten waren kapot, schermen het tapijt was ver heen en destijds werd er menig sigaret en sigaar gerookt, dus het plafond was niet meer zijn originele kleur.

De mensen die de restauratie leidden, hebben de ruimte helemaal terug gebracht in zijn originele staat ten tijde van Apollo 15, inclusief behang, tapijt (terwijl dat type allang niet meer verkrijgbaar was) en de asbakken. Uiteraard geldt strikt non smoking beleid. In “Houston, we have a podcast”, aflevering 96, kun je horen hoe de restauratie te werk ging.

jsc2019e036660.jpg

Voormalig vluchtleider Gene Kranz (nu 86 jaar oud), mocht het gerestaureerde vluchtleidingscentrum openen.

https://arstechnica.com/science/2019/06/behind-the-scenes-at-nasas-newly-restored-historic-apollo-mission-control/

https://www.nasa.gov/feature/apollo-mission-control-reopens-in-all-its-historic-glory

 

Vrouwen in Mission Control

Op de foto’s van Mission Control zie je overigens vrijwel alleen maar mannen achter de consoles. Maar in het Launch Control Center op Cape Canaveral werkte een vrouw: JoAnn Morgan. Tijdens Apollo 11 mocht ze voor het eerst werken in de Firing Room. Het personeel moest wel even uitgelegd worden dat zij er niet was om koffie te halen. In de Space Boffins podcast werd zij geinterviewd.

https://www.nasa.gov/feature/the-story-of-joann-morgan

In Mission Control was Frances ‘Poppy’ Northcutt de Return-to-Earth specialist en zij werd geinterviewd op de Offworld podcast.

 

Fotografie tijdens Apollo

Er zijn zo ontzettend veel foto’s gemaakt tijdens Apollo, die je kunt bekijken op de Project Apollo Archive. Op Apollo werden foto’s gemaakt met Hasselblad camera’s. Voor de maanwandelingen hadden de astronauten een speciale camera van Hasselblad. NPR (National Public Radio) vertelt het verhaal over die camera. Astronauten konden geen gebruik maken van een zoeker. Ze moesten ze schieten vanaf borsthoogte.

Tijdens Apollo 11 had Armstrong de camera en dat verklaart, waarom hij geen een keer op de foto stond. Geen een keer? Ja, toch. Alleen deze:

AS11-40-5886HR.jpg

Lees meer over de Hassalblad in dit artikel:

https://www.npr.org/2019/07/13/735314929/the-camera-that-went-to-the-moon-and-changed-how-we-see-it

 

Apollo 11 astronaut Mike Collins heeft sinds een tijd een Twitter account en dit is wat volgens hen het Apollo project gaande hield:

 

Apollo monsters

Maanstenen en maanstof dat meegebracht is tijdens de Apollo missies worden opgeslagen in het Lunar Sample Laboratory Facility in het Johnson Space Center in Houston. Destin Sandlin van Youtube kanaal Smarter Every Day mocht in de ruimte komen waar het Apollo materiaal opgeslagen ligt.

Destin legt uit dat monsters tijdens Apollo niet zo even in de cabine werden gedropt. Ze werden onder het vacuum van de maan opgeslagen in containers en een deel van die containers is met opzet nog niet geopend. Het personeel van het laboratium legt uit wat er bij komt kijken om bijvoorbeeld een stuk maansteen af te zagen (met diamantzaag). Elk stukje dat daarbij afbreekt moet gefotografeerd worden en de steen moet daarna weer in elkaar gezet worden.

 

Apollo Guidance Computer

De computer die de astronauten assisteerde bij de vlucht, waaronder de landing, was de Apollo Guidance Computer. Er zijn de nodige video’s op Youtube die je alles uitleggen over de werking ervan. Maar deze aflevering van Science Reporter uit de jaren zestig was ze ruim voor.

 

Meer over de revolutie die de Apollo Guidance Computer was, vind je hier:

https://phys.org/news/2019-07-machine-moon-missions.html

 

Nog niet genoeg gezien? Er is een Apollo 11 film te zien in sommige bioscopen, zoals het Omniversum in Den Haag. En de recenties erover zijn lovend. (Helaas geen tijd gehad om te kijken)

https://www.omniversum.nl/en/filmcalendar/apollo-11-first-steps

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *