Op 21 juli is het 50 jaar geleden dat Neil Armstrong met Apollo 11 als eerste mens voet op de maan zette. Er zijn uiteraard een hoop activiteiten in het kader van dat historische feit.

Zo kun je de Apollo 11 missie in real-time (50 jaar later dan) volgen op apolloinrealtime.org. Je ziet niet alleen film en fotomateriaal. NASA heeft 11.000 uur aan Mission Control audio gerestaureerd. Je kunt ook zoeken op alles wat gezegd is tijdens de missie.

Ook de nieuwe gratis JFK’s Moonshot app (iOS) laat je real-time meegaan met Apollo 11. Het gebruikt hiervoor onder andere Augmented Reality. Daarmee kun je een Saturnus V raket bekijken in je eigen woonkamer en video’s over Apollo bekijken.

Casey Dreier van de Planetary Society heeft berekend hoeveel het Apollo project gekost heeft, gecorrigeerd voor inflatie. In 1973 dollars koste Apollo 25,8 miljard. Maar eigenlijk moet je daarbij het Gemini project bij optellen plus de onbemande landers, want die diende als voorbereiding van Apollo. Dan kom je uit op 28 miljard. In 2019 dollars is dat 288,1 miljard. Maar, zegt Casey, reken je het uit als percentage van het Bruto Nationaal Product van die tijd, dan zou het zelfs uit komen op 702,3 miljard dollar.

Daarmee vergeleken is NASA’s nieuwe Artemis project van 20 miljard misschien slechts een peulenschil. (Alhoewel de kosten van de SLS raket blijven stijgen en nieuw uitstel voorspeld is.)

Lego had al een Saturnus V raket, maar er is nu ook een Lunar Lander van Apollo.

Hoe dacht John F. Kennedy zelf over de maanlanding? Er is een onofficieel gesprek van de president met NASA directeur James E. Webb en speciaal assistent van Kennedy Jerome Wiesner uit 1962 opgenomen, waarin Kennedy zijn prioriteiten voor de maanlanding heel duidelijk maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *