Kuipergordel object 2007 OR10 is een beetje zielig. We weten al sinds 2007 van zijn bestaan af. Maar het heeft al die tijd geen naam gekregen. En dat terwijl zijn soortgenoten al lang van een naam zijn voorzien.

Aan zijn grootte licht het niet. 2007 OR10 is met 1200 tot 1500 km doorsnede niet bepaald een kleintje. We weten zelfs dat het ook een maan heeft.

Drie astronomen die 2007 OR10 hebben ontdekt (Meg Schwamb, Mike Brown en David Rabinowitz), hebben nu een site opgezet waar je kunt stemmen op de naam. Je kunt uit drie namen kiezen. (Een ervan heb je wellicht gezien in de Efteling.) De drie astronomen gaan de winnende naam voorleggen bij de Internationale Astronomische Unie (IAU).

De drie namen zijn:

  • Gonggong, een Chinese watergod met rood haar en de staart van een slang. Hij veroorzaakt chaos, overstromingen en verdraaiing van de aardas.
  • Holle. Is dat.. jawel, Vrouw Holle. Als ze haar bed uitschudt, begint het te sneeuwen. (Op die afstand van de zon kan dat ook haast niet anders.)
  • Vili. Broer van de Noorse goden Odin en Vé. Hij versloeg de reus Ymir, waarna hij van zijn lichaam het universum maakte. Lees “Noorse Goden” van Neil Gaiman als je meer wilt lezen over de kleurrijke figuren die deze Noorse goden waren.

Je kunt tot 11 mei 8:59 Nederlandse tijd stemmen op:

https://2007or10.name/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *