Vannacht gaat Hayabusa 2 een projectiel met explosieven afwerpen naar de asteroïde Ryugu met als doel een krater erin te slaan. Hiervoor bevat de Small Carry-on Impactor, zoals het ding heet (coverfoto, links), explosieven die een koperen plaat van 2 kg naar het oppervlak lanceren. De inslag wordt om 4:45 Nederlandse tijd vannacht verwacht.

Zoals ik eerder vermeldde maakt Hayabusa 2 zich dan uit de voeten naar de andere kant van Ryugu om niet geraakt te worden door het puin dat deze inslag vrij maakt. Om toch de inslag in beeld te brengen, laat Hayabusa 2 een camera in een baan achter (DCAM3, coverfoto rechts), die de inslag gaat filmen. Hayabusa 2 blijft twee weken aan de andere kant van Ryugu, tot een en ander weer tot bedaren is gekomen. Daarna gaat het kijken naar het resultaat.

hayabusa2_sci.JPG
De Small Carry-on Impactor

Oorspronkelijk was het plan om later monsters te verzamelen die de inslagkrater bloot gelegd heeft. Dat is nu nog niet gepland. Maar mocht de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA dit gaan proberen, dan is die landing pas in juni te verwachten.

Voor wie vannacht wakker is of niet kan slapen, de live stream wordt hier uitgezonden:

 

Bronnen:

http://www.planetary.org/blogs/jason-davis/what-to-expect-hayabusa2-sci.html

http://www.hayabusa2.jaxa.jp/en/topics/20190403e_SCI_Schedule/

Credits coverfoto: JAXA

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *