Ruimtemissies stuurden in de afgelopen decennia prachtige foto’s van de maan, planeten en andere objecten in ons zonnestelsel. Hoe doen ze dat eigenlijk? Paul Shillito van het Youtube kanaal Curious Droid vertelt hoe camera’s in de ruimte werken. Want dat je foto’s uit de ruimte kon ontvangen was, zeker in het begin, niet vanzelfsprekend.

Voor het CCD tijdperk gebruikte men fotorollen, die in het ruimteschip ontwikkeld werden. Voor de eerste foto’s van de achterkant van de maan, door de Luna 3 van de Sovjet Unie, werd zelfs film gebruikt van een Amerikaanse spionageballon (kwamen we jaren later te weten). De video legt ook goed uit waarom men ruimteschepen niet de allernieuwste CCD camera’s met tientallen megapixels de ruimte in stuurt.

 

Cover foto credits: Marcel-Jan Krijgsman (gemaakt in het Smithsonian Air & Space Museum in Washington D.C.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *