Een mislukte Venus missie zou dit jaar terug kunnen vallen naar de Aarde. Nu zul je misschien denken “mislukte Venus missie? Daar heb ik niks van gehoord” Dat kan kloppen, want het gaat om de Kosmos 482 die gelanceerd werd op 31 maart 1972. De satelliet kwam nooit verder dan een baan rond de Aarde.

Nave_espacial_Venera_8.jpg
Kosmos 482 was een kopie van Venera 8. Vaak werden in de jaren 1960 en 1970 voor dit soort missies twee ruimtesondes gelanceerd, omdat er in die tijd nog zoveel mis ging.

Kosmos 482 is een kopie van de succesvolle Venera 8, die op 22 juli 1972 als eerste een geslaagde landing maakte op het oppervlak van Venus. Kosmos 482 heeft ook zo’n afdalingscapsule en aangezien die berekend is om de hete atmosfeer van Venus te overleven, is de kans groot dat hij met gemak door de Aardse atmosfeer komt. Alleen het systeem om de parachutes te openen, is waarschijnlijk allang dood.

Het is niet makkelijk om de reentry van een satelliet accuraat te voorspellen. De ene voorspelling komt uit op een terugkeer van Kosmos 482 ergens dit jaar. Andere voorspellingen denken dat het nog jaren kan duren. De satelliet zit in een langwerpige baan zit van 200 bij 1300 km. Dus de satelliet komt op zijn laagste punt door de hogere regionen van de atmosfeer, maar hoe dicht die is, hangt van factoren, zoals zonnewind af. En dat bepaalt hoe zeer de satelliet afgeremd wordt en terugvalt.

De Nederlandse astrofotograaf Ralph Vandenberg heeft Kosmos 482 in het verleden trouwens weten te fotograferen met behulp van zijn telescoop. Je moet daarvoor zeker even op zijn website kijken.

Bronnen:
http://www.leonarddavid.com/the-case-of-cosmos-482-failed-venus-probe-nears-landing-on-earth/
https://www.space.com/failed-soviet-venus-spacecraft-falls-to-earth-soon.html

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *