Astronomen Mike Brown en Konstatin Batygin hebben een nieuw wetenschappelijk artikel geschreven waarin ze de baan en massa van een negende planeet verder verfijnen. Aan de hand van baangegevens van afgelopen tijd nieuw gevonden Kuipergordel objecten schatten ze de massa van Planeet Negen nu lager in, op ongeveer 5 Aarde-massa’s. Kleiner dus dan Uranus en Neptunus.

Konstantin_Planet9_Sketch_v3-01.jpg

In het artikel leggen Brown en Batygin uit dat een lichtere Planeet Negen makkelijker is om te ontdekken. Want een lichtere planeet moet vaker langs gekomen zijn bij alle Kuipergordel objecten om hun banen voldoende te beïnvloeden, dan een zwaardere planeet. Dus moet hij in een kleinere baan draaien en dat betekent dat de omlooptijd korter is. Ze schatten de halflange as nu op 400 tot 500 astronomische eenheden (afstanden Aarde-Zon), wat neer komt op een verste punt van 625 astronomische eenheden.

Brown en Batygin hebben berekend dat een planeet met deze nieuwe parameters te detecteren moet zijn met bestaande telescopen. En zelfs als de planeet beduidend donkerder blijkt te zijn, dan moet de Large Synoptic Survey Telescope in Chili straks (vanaf 2021) in staat zijn om hem te detecteren. Een probleem is wel dat de planeet op zijn verste punt zich ergens in of rond het vlak van de Melkweg begeeft, wat het moeilijker maakt om zo’n dof object er tussen te vinden.

Bronnen:

http://www.findplanetnine.com/2019/02/version-2x.html

https://arxiv.org/pdf/1902.10103.pdf

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *