Vrijdagnacht om 2:45 wordt de Israelische maanlander Beresheet gelanceerd op een Falcon 9 raket. Het is niet de enige lading. De belangrijkste lading is de Indonesische communicatiesatelliet Nusantara Satu. Met Beresheet (wat Genesis betekent) kan Israël het vierde land worden dat een zachte landing op de maan uitvoert.

Maar zover is het nog niet. De maanlander zal eerst 40 dagen onderweg zijn, voor het in een baan rond de maan komt. Daarna duurt het nog eens 6 dagen voor de landing ingezet wordt. Het is dan rond 10 april. Tijdens de landing in Mare Serenitatis (Zee van Helderheid) wordt ook een video opgenomen, net als met de recente Chang’e 4 landing. Beresheet heeft een 8 megapixel camera bij zich met een blikveld van 60 tot 80 graden.

Toen Beresheet nog mee deed voor de hoofdprijs van de Google Lunar XPrize, zou de lander ook nog een 500 meter sprong maken om aan de voorwaarden te voldoen. Nu dat niet nodig is, heeft men besloten dit niet uit te voeren. De missie duurt 2 tot 3 (Aard-)dagen. De landing vindt plaats rond zonsopgang. Dan is de temperatuur nog niet te heet en niet te koud. Maar de verwachting is dat Beresheet het later af gaat leggen tegen de hogere temperaturen.

Bron:
http://www.planetary.org/blogs/jason-davis/beresheet-what-to-expect.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *