Af en toe wordt de Hubble Space Telescope gericht op Uranus en Neptunus om het weer in de gaten te houden. Niet voor Buienradar, maar om te leren hoe het klimaat op die planeten werkt. Zeker nu we weten dat er veel exoplaneten zijn zoals Uranus en Neptunus is dat interessant. Waarom juist die?

En hoe is dat weer nu daar? Op Neptunus is een nieuwe donkere storm opgestoken (rechter foto, linksboven). De lichtere vlekken links en rechts van de donkere vlek overigens geen onderdeel van deze storm. Het zijn ijle wolken die zonlicht reflecteren. We weten niet hoe deze stormen ontstaan. Wel dat ze om de 4 tot 6 jaar ontstaan en na ongeveer twee jaar verdwijnen.

Dan Uranus. Dat leek zo’n saaie planeet toen Voyager 2 er in 1986 langs vloog. Maar kijk nu eens (linker foto): de noordpool is omgeven met een enorm wolkendek. Uranus is anders dan alle andere planeten door zijn vreemde rotatiehoek, die bijna loodrecht op het vlak van zijn baan om de zon ligt. Op dit moment gaat het zomeren op de noordpool. Misschien dat dat iets te maken heeft met deze wolkenbedekking. Aan de rand van de wolkenkap, is een kleine methaanijs-wolk te zien. Er is ook nog een nauwe wolkenband, dicht bij de evenaar. Hoe die ontstaat, dat weten we niet.

Naast Hubble worden Uranus en Neptunus ook in de gaten gehouden door amateur astronomen. Zo werd waarneemmateriaal van twee leden van onze werkgroep vorig jaar zelfs in een wetenschappelijk artikel gebruikt.

Bron:

http://hubblesite.org/news_release/news/2019-06

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *