De Japanse ruimtesonde Hayabusa 2 gaat 18 februari een poging doen om een monster te nemen van de asteroïde Ryugu. Hayabusa 2 is in staat stof van het oppervlak op te pikken met een 1 meter lange hoorn, maar zoals eerder vermeld, is Ryugu net een rotsentuin. Het is erg lastig om stof tussen deze rotsen op te pikken. Toch hebben de missieplanners een plek gevonden van 20 meter breed, waar ze een poging gaan wagen.

ryugu_landingsplaats
Het rode gebied is de primaire landingsplaats. De groene is de reserve optie. De satelliet linksonder staat erbij voor schaal.

Deze plek heeft wel allemaal rotsen van ongeveer 60 cm grootte, dus er is ook een reserve-landingsplaats bepaald. Die is op zijn nauwst 6 meter breed. Net zo breed als de satelliet zelf. Er omheen liggen grotere rotsen, dus het is bijna inparkeren geblazen. Maar dan met een satelliet 354 miljoen kilometer ver weg, waarvan het team op Aarde de positie op 1 meter nauwkeurig weet. Als ze een commando naar Hayabusa 2 sturen, duurt het 20 minuten met de lichtsnelheid voor dat aan komt, dus de satelliet moet deze actie volledig autonoom uitvoeren.

Inmiddels hebben rotsen en kraters op Ryugu officiële namen gekregen. Ze zijn genoemd naar kinderverhalen, vooral uit Japan. Het 130 meter grote rotsblok op de zuidpool heet nu Otohime Saxum, genoemd naar de princes in het verhaal van Ryugu (Saxum is Latijns voor rots). De naam Alice’s Wonderland is nog niet officieel bevestigd. Namen uit Peter Pan moesten geschrapt worden wegens copyright issues.

Bronnen:

http://www.planetary.org/blogs/jason-davis/hayabusa2-updates-sample-collection.html

http://www.hayabusa2.jaxa.jp/enjoy/material/press/Hayabusa2_Press20190108_ver4_en3.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *