De TESS telescoop heeft 3 bevestigde exoplaneten gevonden en 280 kandidaten. Om de vondst van een exoplaneet te bevestigen zijn extra waarnemingen nodig met telescopen op de grond. En natuurlijk waren planeten met de kortste omlooptijd het snelst opnieuw waar te nemen.

Zo vond TESS een planeet met 2 keer de massa van de Aarde die elke 6 dagen rond de ster Pi Mensae draait. Nu is Pi Mensae een ster die vergelijkbaar is met de Zon, dus het zal er op Pi Mensae c behoorlijk heet zijn. En wat te denken van planeet LHS 3884b die in 11 uur(!) rond zijn ster draait. Nou is deze ster een koele M-type dwerg, maar de planeet draait er zo dicht op dat gesteente smelt tot lava. Een derde planeet, HD 21749b, is 3 keer zo groot als de Aarde, met 23 keer de massa. Deze planeet heeft een grotere dichtheid dan die van Neptunus, maar minder dan een rotsachtige planeet. Misschien is het een waterplaneet, maar dan wel een met een temperatuur van 150 graden op het oppervlak. Dat, of een planeet met een substantiele atmosfeer.

Maar dat was nog niet alles. TESS ziet ook veranderingen in helderheid van andere lichtbronnen in het universum. Zoals sterren met bijzonder heldere uitbarstingen, maar ook bijvoorbeeld supernova’s. TESS ontdekte meteen 6 stuks in de eerste maand van waarnemen, voordat observatoria op Aarde ze konden vinden.

Bron:

https://exoplanets.nasa.gov/news/1542/nasas-tess-rounds-up-its-first-planets-snares-far-flung-supernovae/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *