Het lijkt er op dat de Chinese maanlander Chang’e 4 vanavond of vannacht gaat landen op de achterkant van de maan. Geruchten hebben het over half twee tot twee uur vannacht.

Chang’e 4 zit momenteel in een polaire baan rond de maan van 15 bij 100 km. Volgens amateur satelliet trackers zou de lander vandaag of morgen 15 km hoog over de Von Kármán op de zuidpool van de maan moeten komen. (Er is geen enkele aanwijzing of dit live wordt uitgezonden. Bij Chang’e 3 gebeurde dit wel.)

De 1340 kg zware Chang’e 4 (inclusief de 140 kg wegende rover) moet dan een burn uit gaan voeren die hem doet afdalen. Op 8 tot 6 km hoogte volgt een tweede burn, waarna de lander vertikaal naar beneden gaat. Terwijl Chang’e 4 afdaalt houdt een camera in de gaten hoe ruig het oppervlak is, zodat eventueel kan worden uitgeweken.

100 meter boven het oppervlak blijft Chang’e 4 een tijdje hangen, terwijl een 3D laser scanner het oppervlak in detail brengt. 30 meter boven het oppervlak stopt de motor en valt de lander met een beperkte snelheid en versnelling naar het oppervlak. Deze landing gaat vrijwel helemaal autonoom, omdat er 3 seconden communicatietijd zit tussen Aarde en Chang’e 4, via de Queqiao communicatiesatelliet.

Vandaag kwam trouwens ook het bericht dat Chang’e 5 nog dit jaar gelanceerd gaat worden op een Lange Mars 5 raket.

https://twitter.com/LiuyiYiliu/status/1080504033725505536

 

Bronnen:

https://gbtimes.com/how-the-change-4-spacecraft-will-land-on-the-far-side-of-the-moon

(en de tweets)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *