Mars InSight is geland. En nu? Het lijkt een beetje stil. Geen zorgen, de missie loopt volgens plan. Maar het duurt even voor de wetenschap goed en wel kan beginnen. Ergens deze week moeten de lenskappen van de twee camera’s afgeworpen worden. Nieuwe foto’s kunnen op deze site verwacht worden. Het Rotation and Interior Structure Experiment (RISE) begint ook al. Dit is een Belgisch radio-experiment waarmee kleine wiebelingen in de baan van Mars gedetecteerd kunnen worden.

In de eerste drie weken gaat InSight zijn omgeving in kaart brengen, zodat de beste plek voor de seismometer en de hittesonde gekozen kan worden. Pas 5 tot 6 weken na de landing wordt de seismometer geplaatst. Een week later wordt de beschermende hoes er over gezet.

De hittesonde wordt weer een week daarna geplaatst. Die gaat zich langzaam in de bodem boren. Verwacht wordt dat hij 50 cm per “hamercyclus” doet. Daarna kan hij meerdere dagen meten hoe de hitte van de sonde door de bodem beweegt. Na 40 dagen bereikt hij de diepte van 5 meter. Ondertussen meet de seismometer het geklop van de hittesonde. Daarmee kunnen we iets leren over lagen dieper onder het oppervlak.
https://mars.nasa.gov/insight/timeline/surface-operations/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *