In 2020 gaan maar liefst vier missies naar Mars. China lanceert een ervan. En China is echt de uitdaging aan gegaan. Nooit eerder lanceerde dit land een missie naar een andere planeet. Nu gaan ze in een keer een orbiter en een lander met rover lanceren. En de rover is twee keer zo zwaar als hun vorige rover, Yutu die in 2013 met Chang’e 3 op de maan landde. Landen op Mars is echter andere koek. Meer dan de helft van alle missies die er naartoe gingen faalden.

Onlangs hebben Chinese wetenschappers twee kandidaat-landingsplaatsen gekozen. De eerste is Chryse Planitia. Men heeft een plek in de buurt van Viking 1 en Pathfinder gekozen. De tweede is ten westen van het Elysium Mons gebied. Het is niet zeker of de lander direct bij aankomst gaat afdalen, of dat het een tijdje in een baan blijft. De orbiter heeft een grote camera met het kaliber van de HiRISE camera van NASA. Het kan zijn dat eerst de landingsplaats in kaart wordt gebracht.

Net als de Yutu rover heeft de Mars-rover een radarinstrument dat onder het oppervlak kan kijken. Een multispectrale camera kan de samenstelling van het oppervlak in kaart brengen. De rover heeft verder een weerstation en een instrument om magnetische velden te detecteren.
http://www.planetary.org/blogs/guest-blogs/china-2020-rover-sites.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *