Onder het ijs van Groenland is een 31 km grote krater gevonden en is daarmee een van de 25 grootste kraters op Aarde. Hoe lang geleden deze inslag precies is geweest, is nog moeilijk te zeggen. De krater is geologisch gezien vrij jong: ergens tussen 3 miljoen en 12.000 jaar oud. Daar zit een grote marge tussen. Er ligt dan ook 1 km laag ijs bovenop. De krater is uiteindelijk gevonden dankzij radarmetingen. Ook gletsjerwater dat van onder de ijskap is gestroomd laat “geschokte kwarts” zien ofwel kwarts dat een flinke inslag heeft gehad.

We weten dat dit een vrij jonge krater is, omdat het nog een duidelijke kraterrand heeft en er zijn ook kraterpieken gevonden. Erosie zorgt er op Aarde voor dat kraters relatief snel vervagen.

De krater is veroorzaakt door een 1 tot 1,5 km grote asteroïde. De gegevens lijken er steeds meer op te wijzen dat de inslag redelijk recent is gebeurd. Het zou kunnen dat onze verre voorouders de inslag hebben gehoord. Want die was waarschijnlijk over de hele aarde te horen.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=8IBNbqWz4H4&w=560&h=315]

Bronnen:
https://gizmodo.com/a-massive-impact-crater-has-been-detected-beneath-green-1830437095
https://www.syfy.com/syfywire/deep-freeze-impact-scientists-find-a-huge-asteroid-impact-crater-under-greenlands-ice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *