Heeft Mars zuurstof-ademend microbiologisch leven? Dat lijkt niet erg logisch, omdat de atmosfeer van Mars slechts 0,14% zuurstof bevat. Maar wetenschappers aan het Jet Propulsion Laboratory hebben ontdekt dat pekel (water met veel zout) genoeg zuurstof kan opnemen dat microben er zouden kunnen leven. Tot nu toe hielden wetenschappers alleen rekening met eventueel anaeroob leven op Mars, ofwel leven dat geen zuurstof nodig heeft.

 

Het zou ook een verklaring kunnen zijn voor het gesteente met mangaanoxide dat de Curiosity rover gevonden heeft. Dergelijk mineraal vormt alleen bij aanwezigheid van voldoende zuurstof en wetenschappers konden tot voor kort niet verklaren hoe het op Mars ontstaan was. Het leek onwaarschijnlijk dat de atmosfeer van Mars zoveel zuurstof gehad heeft. Misschien hebben microben in plaats daarvan een rol gespeeld.

Nog niet iedereen is er van overtuigd dat de martiaanse pekel leven kan bevatten. We hebben het over hoge zoutconcentraties. Mocht de theorie steek houden, dan zou dat wel iets betekenen voor de gebieden die onbemande of bemande missies mogen bezoeken. Dit uit bescherming van mogelijk leven op Mars en besmetting terug naar aarde. Veel grotere gebieden op Mars zijn dan off-limits.

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *